Op dit moment kunt u alleen bestellen door ons te bellen op (0575) 51 72 86 of langs te komen in ons restaurant op de Stationsstraat 9 in Zutphen.


Drie jonge mannen uit Syrië hebben nieuwe smaken naar Zutphen gebracht. Mado (25), Omar (25) en Mohammed Ali (31) zeggen met hun snacks echt iets toe te voegen aan het culinaire aanbod in de stad. „Nederlanders kennen vaak alleen croissantjes of frikandelbroodjes voor een snelle hap.”

Deze zomer opende de cafetaria Foodie Moodie haar deuren. Het is een familiebedrijf waarbij de broers Almouazen hun uitgebreide ervaring uit Syrië en Libanon naar Zutphen hebben gebracht.


Enkele jaren geleden moesten deze jongens vanwege de oorlog uit Syrië vluchten. Ze lieten hun huizen en familie achter en begonnen in Nederland hun leven opnieuw. „Negen jaar geleden heb ik Mado in Nederland ontmoet. Vanaf toen hadden wij meteen een klik en zijn wij vrienden geworden. Wij woonden ook allebei in Zutphen, totdat ik een paar maanden geleden naar Deventer ben verhuisd”, vertelt Omar Almouazen.

„Wij wilden allebei iets ondernemen dat winstgevend is en tegelijkertijd onze identiteit uitdraagt en behoudt. Dus besloten we natuurlijk om te denken aan het eten dat al eeuwenlang wordt bereid in het Midden-Oosten. We wilden iets unieks beginnen in Zutphen; veel van onze gerechten zijn hier nog niet bekend. Het fijnste is dat we alles zelf maken, van de lahmacun tot de fatayer”, voegt Omar toe.

Fatayer is bekend in landen zoals Syrië, Libanon, Palestina en Jordanië. „Deze snack bestaat uit gevuld deeg, vaak met ingrediënten zoals groenten, kaas of vlees. In Nederland kennen mensen alleen croissantjes of frikandelbroodjes voor een snelle hap. Met de fatayer willen we iets nieuws en smaakvols aanbieden voor mensen die onderweg zijn of snel iets willen eten”, vertelt Aldarwish.


„Mijn broer Mohammad Ali had in Syrië een fatayer-zaakje en hij is een uitstekende chef. Hij heeft ook als chef-kok in Libanon gewerkt, onder andere als fatayer-maker. Dit heeft ons geholpen om eten van hoge kwaliteit te leveren. Wij hebben allemaal ervaring in de horeca, maar dit is onze eerste onderneming in deze branche”, legt Omar uit.

Over de kwaliteit van het eten vertelt Aldarwish: „Alles wordt vers en met de hand gemaakt, net zoals in de beste restaurants. Dit niveau van kwaliteit en aandacht voor detail is uniek voor een cafetaria, en we zijn er trots op dat we deze ervaring naar Zutphen kunnen brengen.”

Volgens Omar betekent Foodie Moodie een belangrijke toevoeging aan het culinaire landschap van Zutphen: „In onze regio waar dergelijke authentieke Midden-Oosterse gerechten niet gemakkelijk te vinden zijn, vult het eettentje nu al een duidelijke behoefte.”

Klanten zoals Jos Helledoorn zijn enthousiast. „Fatayer is echt een heerlijk gerecht. En ik eet niet zomaar bij elk restaurantje, hoor. Maar ik zag dat ze zo schoon en netjes zijn, en daarom kom ik nu elke dag hier dit lekkere gerechtje eten.”

,,Iedereen is welkom bij ons, ongeacht je achtergrond. We willen dat iedereen zich thuisvoelt bij ons”, zegt Aldarwish. Het restaurant is geopend tot middernacht en in het weekend tot half twee ’s nachts. ,,We willen eerst alles onder controle krijgen, en als het goed gaat, blijven we misschien nog langer open”, voegt Almouazen toe.


Bron: De Stentor
Tekst: Yasmen Abd Alhafiz
Foto: Ronald Hissink

Winkelmandje